Over ons

Het begin toen jachthaven en hotel borger nog niet bestond…

Van kippenboer tot recreatieondernemer

De oorsprong van Jachthaven Hotel Börger is terug te voeren naar de tweede helft van de vorige eeuw. Veenbazen hadden net als een aantal andere Vinkeveners te maken met de afloop van het verveningsproces. Een reeks van eilandjes bleef ongebruikt achter, nadat zij als legakker voor de turfwinning gebruikt waren. Op dat moment zijn ook verschillende Amsterdammers, die wel interesse hebben in een eilandje in de Vinkeveense plassen.

Wilgentak als grenspaal

“In die begintijd”, vertelt Jos Börger (de zoon van Henk), “werden de eilandstukken gewoon in de loop uitgepast. Na elke vijftig meter werd een wilgentak geplaatst. Dat was dan de grens. Mijn vader kreeg de kans om het pand van de oude boerderij te kopen. In de deel werden de eerste kamers ingericht en zo kwam langzaam ook de pensionfunctie. Later werden ook in de loodsen kamers ingericht. Zomers werden die verhuurd en vanaf oktober werden de inklapbare muren hiervan weggezet en konden er boten gestald worden.”

Clubhuis zeilvereniging

“We hebben ook vele jaren de zeilvereniging onderdak geboden. Ik kan me nog goed herinneren dat er een voordurende strijd was tussen de ‘sharpies’ en de ‘vrijheidjes’. Toch was er altijd gezelligheid in de kantine. Het gebeurde wel, dat het spul er om twaalf uur nog zat en mijn vader gewoon de sleutel op tafel legde met de opmerking ‘zie maar wat jullie nog gebruiken, reken het netjes af, ik ga naar bed!’.

Museum als hobby

Henk Börger is de grondlegger van Museum De Ronde Venen, dat op het terrein van de jachthaven staat. Jos legt uit: “Mijn vader had zoveel spulletjes verzameld vanuit de veenarbeid, dat hij hiermee een compleet museum kon inrichten. Dat was echt zijn grootste hobby, die hem ook zeker nog een aantal jaren op de been heeft gehouden. Ik ben ervan overtuigd, dat hij door ‘zijn’ museum, jaren langer geleefd heeft.”

Het begin van Jachthaven en Hotel Borger…

1970 werd de oude boerderij vervangen door een nieuw bedrijfspand.  Hierin kwam een feest zaal, eenvoudige B&B kamers met gedeelde douche/toilet voor vissers en de aankomende toerist. Het aanbod van toeristen was zo groot dat in 1995 Jos Börger bij de haven eigenhandig 5 grote familiekamers met privé badkamer heeft gebouwd. Door de strenger wordende brandveiligheid eisen in 2003 moest er een brandmuur tussen de botenloods en de familiekamers gebouwd worden.

Dit was zo ingrijpend dat besloten werd het gebouw te slopen en een totaal nieuw pand neer te zetten met 10 luxe familiekamers. Omdat het pand aan de Vinkeveense plassen ligt, zal het de varende toerist zeker opgevallen zijn dat het gebouw geschilderd is in de Scandinavische kleur geel en de botenloods in het rood.

Deze kleuren zijn ook doorgevoerd in de te huren blokhutjes op het dijkterrein net achter het motel. De luxe kamers vallen onder de 3 sterren classificatie en wordt verzorgd met uitsluitend ontbijt. In de ontbijtzaal wordt een oude kleine BM (zeil boot) gebruikt als bais voor het ontbijt buffet. Deze hebben wij cadeau hebben gekregen van een klant van de jachthaven.

Close to the water

Free Wi-Fi

Unique houses

Parking